bokashi kompostas

Bokashi ar tradicinis kompostavimas – kas geriau?

Paprasta komposto dėžė ir Bokashi krepšis yra du skirtingi organinių atliekų tvarkymo įrenginiai, kurių kiekvienas turi savo ypatumus, privalumus ir trūkumus:

Paprasta Komposto Dėžė

Komposto dėžė
Komposto dėžė
  1. Procesas: Tradicinis kompostavimas yra aerobinis procesas, reiškiantis, kad jis vyksta oro buvimui. Mikroorganizmai skaido organines medžiagas deguonies pagalba, paverčiant jas kompostu.
  2. Medžiagos: Gali būti kompostuojamos įvairios organinės medžiagos, įskaitant daržovių ir vaisių atliekas, žolę, lapus, šakas, kartais popierių ir kartoną. Tačiau mėsos, žuvies ir pieno produktų paprastai rekomenduojama nekompostuoti, nes jie gali pritraukti kenkėjus ir skleisti nemalonius kvapus.
  3. Priežiūra: Reikalauja reguliarios priežiūros, pvz., medžiagų maišymo ir drėgmės palaikymo. Jeigu nemaišyti, kompostavimo terminas ilgėja.
  4. Kompostavimo laikas: Komposto brandinimo procesas gali užtrukti nuo kelių mėnesių iki metų.
  5. Rezultatas: Galutinis produktas yra maistingas kompostas, kuris gali būti naudojamas kaip natūrali trąšą.

Bokashi Komposteris

Bokashi
Bokashi
  1. Procesas: Bokashi yra anaerobinis fermentacijos procesas, reiškiantis, kad jis vyksta be oro. Specialiose Bokashi granulėse yra naudingos bakterijos, kurios greitai fermentuoja organines atliekas.
  2. Medžiagos: Šiuo metodu galima kompostuoti beveik visas virtuvės atliekas, įskaitant vaisius, daržoves, mėsą, žuvį ir net pieno produktus.
  3. Priežiūra: Reikalauja mažiau fizinio darbo nei tradicinis kompostavimas. Tereikia reguliariai pridėti atliekas, užbarstyti Bokashi granulėmis ir išleisti susidariusį skystį.
  4. Laikas: Fermentacijos procesas trunka maždaug 2–4 savaites, po kurių turinys turi būti užkastas dirvoje šalia augančių augalų arba įdėtas į komposto dėžę, kur jis baigia suirti. Bokashi pagreitina tradicinio komposto brandinimą.
  5. Vieta: Galima kompostuoti tiesiog virtuvėje ištisus metus, net ir žiemą.
  6. Rezultatas: Fermentuota masė/trąša, kuri gali būti dedama, sumaišoma su žemėmis tiesiog prie augančių augalų darže, sode, šiltnamyje, vazonuose ir t.t.. Bokashi skystis yra vertingas šalutinis produktas, kurį galima naudoti tiek augalų priežiūrai, tiek namų priežiūrai, taip padedant maksimaliai išnaudoti Bokashi kompostavimo proceso teikiamas naudas.

Pagrindiniai skirtumai:

  • Deguonies poreikis: Komposto dėžė veikia aerobinėmis sąlygomis, o Bokashi – anaerobinėmis.
  • Medžiagų įvairovė: Bokashi leidžia kompostuoti platesnį atliekų spektrą, įskaitant mėsą ir pieno produktus.
  • Proceso greitis: Bokashi procesas yra daug greitesnis nei tradicinis kompostavimas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *