Auksuotasis serbentas (lot. Ribes aureum Pursh)

Auksuotasis serbentas (lot. Ribes aureum Pursh)

Romas Vrublevskis pasakoja apie auksuotąjį serbentą.

Auksuotasis serbentas (lot. Ribes aureum Pursh) kilęs iš Šiaurės Amerikos vakarinės dalies, kur auga kalnuose. Uoginis ir dekoratyvus krūmas, priklausantis agrastinių šeimai (lot. Grassulariaceae).

Krūmai užauga nuo 2 iki 2,5 m aukščio. Skonis tarp juodo serbento ir agrasto. Uogos galima valgyti nuo liepos vidurio iki rugsėjo mėnesio.

Uogos ne tik skanios, bet ir vertingos vitaminais C, B, provitaminu A, jose yra cukraus, įvairių rūgščių, pektinų.

Atsparūs ligoms ir kenkėjams. Nebijo sausros, šalčio.

Iš uogų gaminamas vynas, verdamos uogienės, džemas.

Iš šio vaiskrūmio galima suformuoti gyvatvores.

Auksinį serbentą galima naudoti kaip poskiepį kamieniniams serbentams ir agrastams.

Dauginti rekomenduojama vegetativiniu būdu, bet jei mėgstate eksperimentuoti, galite dauginti sėklomis. Tuo metu vaismedžiai gali skirtis savo vaisiais, augalo augimu ir kitomis savybėmis.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *